Земеделски производители от различни краища на България се готвят да се

...
 
Земеделски производители от различни краища на България се готвят да се
Коментари Харесай

Фермери с трактори може да подсилят антиправителствените протести

 
Земеделски производители от разнообразни краища на България се готвят да се причислят към антиправителствените митинги, заяви уеб сайтът Агроклуб. Ако това се случи, към София и другите огромни градове, в които има висока гражданска интензивност, ще потеглят колони от трактори, са оповестили пред изданието фермери, чиито стопанства са в землища на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково.
Недоволството на хората е обвързвано със опасността да останат без вода за напояване на земеделските площи. Вчера министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че ще спре изцяло подаването на вода от язовирите за напояване на ниви и градини. Това ще е гибел за реколтата, тревожат се стопаните. 

Въпреки валежите в последно време поради сушата през последните 2 години нивото на язовирите в цялата страна не може да се върне на нормалните равнища. И както излиза наяве, държавното управление възнамерява до няколко седмици напълно на приключи използването на вода за поливане от почти всички язовири в България, които са предопределени за  питейни и битови потребности на популацията. Фермерите обаче настояват, че повода не е в напояването, а в нерегламентираното източване и ориентиране на води към частни ВЕЦ-ове, близки до властта. 

" От язовир " Ястребино " се точи вода 8 пъти повече от разрешеното, всеки месец изпращам писма на земеделците да си търсят различни източници. След месец няма да пусна капка вода - без значение кой с какви политики се занимава, водата ще е единствено за жителите ", зарече се екоминистърът през вчерашния ден сутринта.  

Пред зап лахата от фермерски протести обаче отрасловата министърка Десислава Танева следобяд свика незабавен брифинг, с цел да потуши напрежението. На него участва и сътрудника й Димитров - с цел да разясни думите си по-рано денем, когато арогантно заяви: " С митинги язовир не се цялостни ”.

 

" Водата за напояване на земеделските производители за тази година ще бъде обезпечена, без значение от сушата. Според Танева сходни ниски равнища на язовирите е имало и през 2017 година,  “няма драматизъм в това ”, отсече Танева на взаимния брифинг. Тя бе повикала и Снежина Динева, шеф на държавното предприятия " Напоителни системи ", да докладва пред медиите какво е положението на язовирите, употребени за поливни потребности.  В момента в бент. " Ястребино " има 16.3 млн. кубически метра вода, което е 26,2% от общия му размер, В яз. Тича има 151 млн. кубика вода (48,5% от общия му обем), а  в " Жребчево " - 123.8 млн. куб. м, или 31% от цялостната му съдържимост, регистрира Динева. Тя уточни, че по планирани данни от бент. Ястребино може да се вземат поисканите от " Напоителни системи " 2 млн. кубика вода, без това да заплаши водоснадбяването на популацията. Но в екоминистерството не мислят по този начин и имат намерение да орежат поръчката за поливане.

По данни на Министерство на околната среда и водите от години притокът в язовир Ястребино е доста дребен. Въпреки това тази година към този момент са отпуснати 6 млн. кубика вода, а има поръчка за още 2 млн. кубика.  Екипът на Емил Димитров е податлив да позволи единствено половината от нужното количество.

" Ако и тази поредна година не вали, ще пазим водата единствено за жителите - защото законът ни задължава, а не тъй като ненавиждаме земеделците. Уведомили сме земеделците, че е допустимо след година-две да настъпи рецесия. Може и да няма, само че е по-добре отдалече да предупредиш, в сравнение с в последния миг да кажеш ", посочи екоминистърът. Той за следващ път посъветва земеделците и предприятията, които употребяват вода за индустриални потребности, да вършат сондажи и да копаят кладенци, с цел да не точат язовирите.

Явно земеделците би трябвало да се молят за дъжд.  Правителството също. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР